Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszony barszcz czerwony to ciekawa propozycja na wigilijną zupę. Dzięki zastosowaniu kiszonych buraków, danie nie musi się długo gotować. Warzywa można przygotować nawet miesiąc wcześniej, a samą zupę robi się dosłownie kilkanaście minut. Dodatkowo charakteryzuje się o wiele głębszym smakiem kiszonych buraków, a nie jedynie octu – co jest częstym grzechem w trakcie przygotowywania barszczu.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18139
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2513
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 207
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 236
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5417
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18139
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2513
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 207
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 236
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5417
Składniki
Przygotuj buraki. Buraki umieść w rondlu i zalej je wodą. Doprowadź ją do wrzenia na dużym ogniu. Gotuj warzywa przez 30 minut lub do miękkości. Odcedź i przelej zimną wodą. Buraki obierz i pokrój w cienkie plastry lub w kostkę. Przełóż je do dużego słoja. W garnku wymieszaj wszystkie pozostałe składniki. Podgrzewaj mieszaninę na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia cukru. Wlej ją do słoika z burakami. Zakręć i pozostaw do ostygnięcia. Tak przygotowane kiszone buraki powinny odpoczywać przez co najmniej 24 godziny przed przygotowaniem barszczu. Z powodzeniem jednak możesz słoik zapasteryzować i zużyć buraki w dowolnym terminie.
Przygotuj barszcz. Zawartość słoika – buraki wraz z płynem – przenieś do dużego garnka. Dodaj wodę i posiekaną marchewkę, a także cały pęczek koperku. Dzięki temu łatwiej będzie barszcz odcedzać. Zupę zagotuj i trzymaj na ogniu, pod przykryciem, przez ok. 15 minut. Dopraw barszcz solą i pieprzem. Przed podaniem zupę przelej przez gazę, by była klarowna. Podawaj na ciepło, z dodatkiem uszek.